Verstillen en loslaten in de herfst

Zo zit je nog met je voeten in het zand, genietend van de warme zon, en zo zit je met een dikke trui voor de kachel en is het koud en nat buiten.
De herfst is HET seizoen waarin de natuur wordt gestimuleerd om zich terug te trekken. De zomer heeft haar laatste adem uitgeblazen en dat merk je meteen in de energie van het weer. 
De dagen worden kouder, de zon die minder lang en fel schijnt, het wordt regenachtig, vochtiger en het wordt langzaamaan steeds donkerder. De natuur verandert en prachtige kleuren laten zich aan de bomen zien.

De naar buiten gerichte yang energie van de zomer verschuift in de herfst naar binnen, Yin….

Energetisch is de herfst het einde van het groeiseizoen. Wat in de zomer is opgebouwd wordt in de herfst verzameld en benut. De oogst van het land, maar ook de bladeren die vallen vormen een voedingsbodem voor nieuw leven. Net als de natuur, waarin alles stiller wordt nodigt de herfst je ook uit om meer binnen te blijven. Door de vrouwelijke Yin energie van de herfst wordt de focus gebracht naar het voelen, je onderbewustzijn en je intuïtie. De naar binnen gerichte energie brengt je in contact met de onzichtbare wereld die zich binnen in jou afspeelt. Het laat je stil staan en reflecteren op afgelopen periode. Wat mag jij achter je laten? Wat dient jou niet meer?

De organen die verbonden zijn aan de herfst zijn jouw longen en dikke darm. Via de longen is er een directe verbinding met de buitenwereld. De longen die de energie uit de lucht halen, en het zuurstof via het bloed transporteert in ons lichaam. Via de inademing stroomt de zuivere en heldere energie naar binnen. De dikke darm ruimt op, het is de opening naar buiten. Oftewel heel kort door de bocht, het laat letterlijk alle “shit” los. De dikke darm haalt de bruikbare stoffen uit de voeding en alles wat niet voedend is verlaat het lichaam. Hoewel longen en dikke darm niet fysiek verbonden zijn, zijn de energetische kenmerken gelijk. Ze zorgen beide voor een continue cyclus van opname (zuurstof en water) en afvoer van afval (koolzuur en verteringsresten).

DOORVOELEN EN LOSLATEN....

De herfstenergie helpt je om dingen te zuiveren en los te laten. Maar echt loslaten kan alleen als je het eerst nog eens goed vastpakt. Stil gaat staan, reflecteert en doorvoelt zodat er geen restjes oud zeer meer onder de oppervlakte blijven schuilen. In ons veelal hectische leven zijn dit soort momenten van rust, verstilling, naar binnen keren zeldzaam en is het lastig om goed te luisteren en te observeren.
 Kun jij je overgeven aan de energie van de herfst? Hoe is het voor jou om langzaam weer meer neer binnen te keren? Naar binnen keren klinkt eenvoudiger dan het is. Want voel eens bij jezelf? Hoe vaak heb jij de neiging om nog afleiding op te zoeken?

Yin yoga is een hele mooie manier om te oefenen met loslaten. Om te observeren, naar binnen te keren en vervolgens niet meteen in actie te komen maar alleen maar “zijn” met dat wat er op dat moment is en te voelen wat jij op dit moment nodig hebt. Wat voedend is voor jou en wat jij mag gaan loslaten?