Dertig en nu???

De laatste jaren zien we steeds meer mensen op een jonge leeftijd in een burn-out terecht komen. Maar hoe komt dit nu toch eigenlijk? Komt dit door de verwachtingen die wij onszelf opleggen? Of heeft dit te maken met omgevingsfactoren? Of misschien wel de razendsnelle maatschappij waarin wij verkeren?

Het lijkt erop dat mensen steeds meer verwachtingen hebben naarmate ze dichter bij hun dertigste komen.
“Laat het leven niet aan je voorbijgaan!” “Wanneer ga je trouwen?” “Ben je van plan om kinderen te krijgen?” “Iemand van jouw leeftijd zou…..”
Net als ik, zullen vele dertigers met mij, geconfronteerd worden met dit soort vragen.

De huidige maatschappij, waarin social media een belangrijke plaats heeft ingenomen, schildert het ideale leven. Een leven met een huis, een stabiele relatie, een vaste baan, kinderen, verre reizen naar de meest exotische oorden etc.
Dit ideaal, gebaseerd op basis van sociale vooroordelen, wordt gepresenteerd alsof het een checklist is van een succesvol en gelukkig leven.

Maar zijn dit wel andermans verwachtingen? Of is dit deels gebaseerd op eigen vermoedens (en dus eigen verwachtingen?)

Doordat we in de huidige samenleving steeds meer proberen te voldoen aan andermans verwachtingen, loop je eigenlijk continu op je tenen en laat je jouw leven bepalen door een ander. Je raakt op deze manier steeds verder verwijderd van wie jij in essentie bent en ontstaat er een leegte in jezelf. Je gaat liefde, erkenning en goedkeuring buiten jezelf zoeken en wordt afhankelijk van omgevingsfactoren.
Het is daarom ook niet gek dat veel meer mensen leven naar de verwachtingen van een ander. Het is namelijk veel makkelijker om de persoon te worden die de mensen om je heen graag willen zien, zonder na te denken over wat JIJ echt wilt in het leven.

Afwijken van wat je cultuur normaal of standaard vind? Hoor je er dan nog wel bij? Wat zullen anderen daar wel niet van vinden?
We hollen maar door, – verstand op nul, blik op oneindig. Alsof je in een hogesnelheidstrein zit die niet meer stopt op tussengelegen stations. En dan…. we lopen vast, de enige optie is nog de noodrem.
We komen in een identiteit- of zingevingscrisis terecht of misschien zelfs wel een burn-out.

Vroeger was het zo dat het zoeken naar jezelf en naar de ‘zin van het leven’ zich pas aandiende rond je veertigste/vijftigste. Maar dit lijkt de laatste jaren steeds meer te zijn verschoven. Steeds meer jongeren zijn op zoek naar zichzelf.
En nee, dit is niet alleen een vrouwenkwestie. Ook bij mannen zie je het gebeuren. Wat denk je van al die mannen die hele dagen beulen in de sportschool. Hoe gespierder hoe beter!
Een 40-urige werkweek, een fulltime studie en daarnaast elke dag om 7uur in de sportschool staan wordt tegenwoordig als maatstaaf gezien van het perfecte leven. Want wie fit is, oogst aanzien toch?

En dan vinden we het ook nog gek dat jongeren al zo vroeg tegen een burn-out aanlopen?
Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de jongeren tussen de 25-35 kampen met het zogenaamde “dertigersdilemma.”

Ook ik zie het om mij heen gebeuren. Je bent bijna dertig en de één heeft het allemaal; een huis, een kind, een fijne partner en een goede baan…. Maar dan….. Ineens sta je stil en besef je dat het leven aan je voorbij gevlogen is. Misschien heb je jouw dromen van vroeger dan wel waargemaakt, maar was dit wel echt jouw doom of zijn deze beïnvloed door de cultuur waarin jij je op dat moment bevond.
Het lijkt erop dat dertigers van nu steeds meer worden geconfronteerd met een oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden in vrijwel alle aspecten van het leven. Daarnaast heerst het beeld dat het ideale leven maakbaar is, en ervaren dertigers, op steeds jongere leeftijd, al de druk van deze grote existentiële vragen. Zit ik wel op het juiste spoor? Wat is het nut van mijn leven eigenlijk? Is dit het nu?

Maar hoe zorg je ervoor dat je, -in deze hectische maatschappij- dicht bij jezelf blijft?
Yin yoga kan zorgen dat deze balans weer herstelt. Het is een tegenhanger van ons drukke dagelijkse leven vol actie (Yang)..Het bevat veel elementen van mindfulness en heeft daarnaast een meditatief en rustgevend effect.

Voor mij is Yin Yoga niet meer weg te denken uit mijn leven. Toch blijf ik hier veel misverstanden over horen. Vaak denkt men niet lenig genoeg te zijn, of dat yoga alleen iets is voor vrouwen of “zweverige” types.
Maar juist in de huidige maatschappij, waarin we vooral heel Yang gericht zijn, is de balans tussen Yin & Yang zo belangrijk.

Yin yoga houdt je energetisch in balans. Het geeft naast het gunstige mentale effect, ook het (sport)lichaam weer balans.
Met Yin gaat het niet over het resultaat, of hoe de houdingen uitgevoerd moeten worden. Je leert via de houding je lichaam te gebruiken als instrument. Een instrument of tool om weer de verbinding te maken met dat waar het werkelijk over gaat. Door te verstillen en te luisteren naar dat wat jouw lichaam je te vertellen heeft. Ruimte creëren in de breedste zin van het woord. En zo te gaan voelen wie jij diep van binnen bent!